ROTTERDAM - Vrouwen die een kind willen, kunnen hun ongezonde gewoontes beter afleren, voordat zij zwanger worden.

De gezondheid van de moeder speelt in de eerste weken van de zwangerschap namelijk een veel belangrijkere rol dan tot dusver werd gedacht.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het gezaghebbende Amerikaanse geneeskundige tijdschrift Journal of the American Medical Association.

Uit de studie blijkt dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.

Tot dusver werd gedacht dat dergelijke factoren pas in een later stadium een rol gaan spelen.

Groeiachterstand

Moeders die tijdens de zwangerschap ongezond leven, lopen twee tot drie keer zoveel risico dat hun kind een groeiachterstand oploopt en daardoor te vroeg of te klein geboren wordt, twee belangrijke oorzaken van babysterfte.

Ook lopen hun kinderen op latere leeftijd meer risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

De onderzoekers pleiten voor betere voorlichting voor aanstaande moeders. Dat kan volgens hen helpen de babysterfte, die in Nederland opvallend hoog is vergeleken met de meeste andere Europese landen, terug te dringen.