BAARN - Er is een nieuwe morning-afterpil die werkt tot vijf dagen na onveilige seks. Het is de eerste morning-afterpil die zoveel dagen na het vrijen nog werkt.

Deze pil, EllaOne, werkt dus twee dagen langer dan de bestaande morning-afterpillen. De EllaOne zou tweederde van de ongewenste zwangerschappen voorkomen als deze binnen 24 uur wordt ingenomen.

Volgens een Britse studie werkt de pil efficiënter dan de huidige medicatie. In 50 procent van de gevallen voorkomt de pil een zwangerschap als de EllaOne tot vijf dagen na de onveilige seks wordt geslikt.

Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe pil. Josephine Quintavalle van een antiabortusorganisatie: "Als je de morning-afterpil binnen de 24 uur inneemt, dan kun je nog zeggen dat de zaadcel de eicel nog niet heeft bevrucht en dat er nog geen sprake is van een zwangerschap. Echter na vijf dagen geldt dit argument niet meer. Deze pil is dan geen voorbehoedsmiddel, maar een abortuspil."

De EllaOne is sinds september 2009 in Engeland verkrijgbaar. Het is nog niet bekend of en wanneer EllaOne op de Nederlandse markt zal komen.