ROTTERDAM - Mensen die gedurende een aantal jaren zachte contactlenzen dragen, hebben een groter risico op hangende bovenoogleden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Isabel Bleyen, oogarts bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Tot nu toe was alleen van harde lenzen bekend dat ze tot hangende oogleden kunnen leiden. Mensen die harde contactlenzen dragen, trekken bij het verwijderen van hun lenzen vaak aan het bovenooglid.

Daardoor kan de pees van het spiertje in het bovenooglid uitrekken. Dit zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het ontstaan van hangende bovenoogleden bij gebruik van harde contactlenzen.

Bij zachte lenzen hoeven mensen niet aan hun ooglid te trekken om de lens eruit te halen. Daarom werd toe nu toe gedacht dat gebruik van zachte lenzen geen kwaad kon.

Irritatie

Bleyen: "Waarom zachte lenzen toch een risico vormen, is nog niet geheel duidelijk. Dat moeten we verder onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met irritatie door de lens of de contactlensvloeistof of de manier waarop de binnenkant van het ooglid over de contactlens wrijft bij het knipperen."

Aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd in het Oogziekenhuis Rotterdam, hebben 35 mensen tussen de 18 en 50 jaar meegewerkt, die last hadden van hangende oogleden. Bij negen van hen was er een duidelijk verband met het dragen van zachte contactlenzen.

Meer aandacht

Volgens Bleyen is het belangrijk dat er meer aandacht voor komt. Ze pleit er dan ook voor om onderzoek te doen onder een grotere groep mensen. Hangende oogleden zijn niet alleen een cosmetisch probleem. Doordat de pupil gedeeltelijk bedekt kan zijn, kan het gezichtsveld beperkt worden.