ROTTERDAM - Patiënten die in het Oogziekenhuis Rotterdam wachten op een staaroperatie krijgen voortaan het geluid te horen van een zingende Japanse nachtegaal en klotsende golfjes in een Schotse baai.

De nachtegaal en het geklots zijn bedacht door geluidskunstenaar Cilia Erens, zo liet het oogziekenhuis donderdag weten.

Volgens het ziekenhuis is de gehele kunstcollectie van de zorginstelling gericht op vermindering van angst.

''Alles wat de patiënt hier ziet, draagt bij tot rust, om te zorgen dat een onderzoek of operatie met zo min mogelijk spanning tegemoet wordt gezien'', meldt de website.

Compositie

Erens is gespecialiseerd in op ruimten toegepaste geluidskunst. Voor deze specifieke compositie bracht zij enige tijd door in het dagcentrum voor staaroperaties in het oogziekenhuis. Op basis daarvan besloot zij natuurgeluiden te gebruiken.

Het geluid dat de patiënt hoort komt uit twee speakers, die bevestigd zijn op een door Erens ontworpen armatuur.

De speakers bevinden zich op enige afstand van het hoofd van de staarpatiënt, maar de geluiden zijn zo zacht en subtiel dat alleen de patiënt ze hoort.

Beelden

''De natuurlijke geluiden van Erens laten zich gemakkelijk negeren, maar roepen ook beelden op waarmee je in gedachten kunt afdwalen naar een andere omgeving. Daardoor draagt het werk zeker bij aan angstreductie. Een voordeel voor de patiënt én voor de chirurg'', laat het ziekenhuis weten.