AMSTERDAM - Patiënten met alvleesklierkanker moeten direct worden geopereerd aan de tumor, zonder dat er eerst een galwegdrainage plaatsvindt.

Bij deze operatie waarbij de afsluiting van de galweg naar de lever wordt hersteld, neemt het risico op complicaties namelijk toe. De ingreep wordt juist gedaan om negatieve gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam pleiten voor een aanpassing van de behandeling. Dat schrijven zij in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, dat donderdag verschijnt.

Tumor

Bij alvleesklierkanker dreigt de tumor de galweg af te sluiten. Mensen bij wie dat is gebeurd, lijden vaak aan geelzucht. Gal en andere afbraakproducten van de lever komen dan direct in de bloedbaan terecht. Leverfuncties raken verstoord en de afweer werkt minder goed.

De patiënt verliest gewicht en takelt af. Als de beknelling is verdwenen, knapt de zieke weer snel op.

Bijna 1700 mensen krijgen jaarlijks deze vorm van kanker. Veel van de mannen en vrouwen zijn boven de 60 jaar oud. De alvleesklier (pancreas) is een langwerpig orgaan dat bovenin de buikholte ligt.