DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) denkt erover om ook bij kinderboerijen waarschuwingsborden te zetten vanwege de Q-koorts.

Klink zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer over de aanpak waarbij op ruim zestig Q-koortsbedrijven drachtige geiten uit voorzorg worden gedood.

De Tweede Kamer toonde zich bezorgd over de geiten op kinderboerderijen. Van de ministers Gerda Verburg (LNV) en Klink hoeven op zorg- en kinderboerijen niet uit voorzorg dieren te worden geruimd om de Q-koortsuitbraak in te dammen.

In 2009 werden bijna 2300 mensen ziek door Q-koorts, zes personen met Q-koorts overleden.

Zieke dieren

Op een kinderboerderij kunnen zieke dieren blijven leven. Op een geitenhouderij moeten gezonde dieren die mogelijk een risico vormen, worden gedood.

Dat zorgt voor onduidelijkheid. Bij kinderboerderijen geldt het voorzorgsprincipe kennelijk niet, stelden onder meer VVD, CDA, SP en ChristenUnie woensdag.

Het CDA vroeg om nog een aanvullend advies over de kinderboerderijen van de deskundigenclub onder leiding van Roel Coutinho (RIVM).

Aparte ruimte

''Op een kinderboerderij in Twente staan besmette geiten. Dan volstaat het niet om de dieren in een aparte ruimte te laten lammeren en te zeggen: zorg dat je aan de voorkant van de geit blijft'', hield Kamerlid Henk Jan Ormel Verburg voor.

Klink benadrukte dat hij en Verburg niet over een nacht ijs zijn gegaan bij dit besluit. Er is drie keer advies gevraagd aan de deskundigen en Klink belde ook nog een keer met Coutinho.

Onnodig

''Hier zijn geen geldelijke belangen mee gemoeid. Wel dierenwelzijn, want je moet niet onnodig dieren doden.''

De bewindsman beloofde de Kamer een brief over de situatie op de kinderboerderijen. Hij gaf aan dat een burgemeester en de GGD altijd zelf ook kunnen beslissen om een waarschuwingsbord te plaatsen bij een kinderboerij vanwege risico's voor de volksgezondheid.