Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Basisscholieren gescreend op geestesziekte

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat bij wijze van proef controleren of basisschoolleerlingen psychosociale problemen hebben.
Door ANP

Dat gebeurt sinds kort op een basisschool in Amsterdam-West. In februari beginnen nog vier andere scholen in het westelijk deel van de hoofdstad daarmee.

Een woordvoerster van wethouder Marijke Vos (zorg) bevestigde dinsdag een bericht hierover in Trouw.

Ouders en docenten vullen over ieder kind een vragenlijst in. Deskundigen analyseren vervolgens de antwoorden. Zo nodig wordt een kind nader onderzocht of behandeld.

Ontsporen

Met de test wil de gemeente psychosociale problemen in een zo vroeg mogelijk stadium opsporen. Zo kunnen kinderen zo snel mogelijk hulp krijgen en is de kans kleiner dat ze op latere leeftijd ontsporen.

Op de school waar de proef al loopt, worden alleen de leerlingen uit groep 2 gescreend. Op de andere vier onderwijsinstellingen gebeurt dat bij de groepen 2 tot en met 8. In totaal gaat het om circa 1200 kinderen.

Als het project een succes is, wil wethouder Vos dat ook basisscholen in de rest van de stad hun leerlingen gaan screenen op psychosociale problemen.

Aanbevolen artikelen