AMSTERDAM - Het plaatselijk verdoven van een moeder tijdens een bevalling met het middel prilocaine heeft geen nadelige gevolgen voor het pasgeboren kind.

Dit blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker in opleiding Tika Thio.

Zij deed uitgebreid onderzoek in samenwerking met de afdeling Kindergeneeskunde en Gynaecologie en Verloskunde van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Met het onderzoek heeft Thio de OLVG Wetenschapsprijs 2009 gewonnen.

Prilocaine wordt gebruikt als de moeder tijdens de bevalling ingeknipt moet worden en daar plaatselijke verdoving voor nodig is. Volgens Thio is prilocaine veilig voor de moeder, maar het effect op de baby was nog onvoldoende bekend.

Asgrauw

"In de afgelopen jaren kwamen een paar kindjes met een asgrauwe kleur ter wereld. De oorzaak was methemoglobinemie, een bijwerking die tot ademhalingsproblemen en zuurstofgebrek van de organen bij de pasgeborene kan leiden."

"Bij de kinderartsen ontstond het vermoeden dat er een verband zou zijn met het middel prilocaine. Het kan via de placenta in het bloed van de baby terecht komen.", aldus Thio.

Samenhang

Volgens de onderzoekster heeft haar onderzoek aangetoond dat er geen samenhang is tussen het gebruik van prilocaine bij inknippen tijdens de bevalling en methemoglobinemie bij een pasgeborene.

En plaatselijk verdoven met prilocaine tijdens de bevalling kan dus veilig gebruikt worden.