AMSTERDAM - Tienermeisjes die bezig zijn met diëten om in ‘size zero’ (maatje 32) te passen, riskeren volgens Britse onderzoekers verzwakte botten.

Zij vonden in hun onderzoek dat het hebben van sterke botten samenhangt met het vetpercentage in het lichaam. De druk om dun te zijn kan de kans op botbreuken daarmee vergroten.

Uit een andere studie over de ontwikkeling van het kind blijkt daarnaast dat de vetmassa voor de botontwikkeling bij meisjes belangrijker is dan bij jongens, aldus de Daily Mail woensdag.

Dikkere botten

Een onderzoeksteam van de Bristol Universiteit onderzocht meer dan 4000 jongeren van 15 jaar door het scannen van hun botten en de vorm te berekenen. Ook de hoeveelheid lichaamsvet werd berekend.

Hieruit bleek dat degenen met een hoger percentage vet de neiging hebben dikkere botten te ontwikkelen. Dit was vooral te zien bij meisjes. Een verhoging van de vetmassa van 5kg bij de meisjes werd geassocieerd met een toename van 8 procent in de dikte van het onderbeen bot.

De botmassa bij vrouwen tot 20 jaar blijft langzaam groeien, boven de leeftijd van 35 jaar neemt de botmassa af als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces.

Slecht voorbeeld

Professor Jon Tobias, leider van het onderzoek zegt: "Er ligt een zware druk op tienermeisjes om dun te zijn, maar ze moeten oppassen dat dit hun botten niet aantast en dat ze zichzelf blootstellen aan het risico van osteoporose (het verliezen van botmassa).

Hij vervolgt: "Veel mensen denken dat beweging de sleutel is om gewicht te verliezen en tegelijkertijd sterkere botten te kweken. Met wandelen zal je zeker gewicht verliezen maar het zal zeker niet je botten opbouwen."

Topdokters waarschuwden afgelopen jaar dat modellen met ‘een kleine maat’ niet alleen hun eigen vruchtbaarheid en gezondheid in gevaar brengen maar ook een slecht voorbeeld zijn voor jonge meisjes.