UTRECHT - Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwt ouderen voor de aanhoudende kou die voor de komende periode wordt voorspeld.

Het fonds roept ouderen op alert te zijn op onderkoelingsverschijnselen. De gevolgen van onderkoeling door kou kunnen ernstig zijn. Het kan aandoeningen en ziektes die men al heeft, vooral hart en ademhalingsproblemen, verergeren en zelfs tot sterfte leiden.

Volgens cijfers van het CBS stierven er in de eerste vier weken van 2009 duizend ouderen meer dan in voorgaande jaren (boven de 80 jaar) door een combinatie van kou en griep. Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden.   

Ouderen koelen sneller af door een verminderde warmteproductie van hun lichaam. Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling.

Het Ouderenfonds geeft een aantal tips om onderkoeling tegen te gaan:

  • Een juiste temperatuur voor de huiskamer en slaapkamer. Als ouderen veel stilzitten en niet zo warm gekleed zijn, moet de temperatuur in de huiskamer 22 tot 24 graden zijn en in de slaapkamer 20 graden.
  • Zorgen voor goede kleding en ondergoed, ook in bed. Een elektrische deken kan hierbij uitkomst bieden.
  • Regelmatig bewegen.
  • Goede voeding en regelmatige maaltijden (elke paar uur iets eten).
  • Ga niet te dicht bij de verwarming zitten, dan zijn er teveel temperatuursschommelingen.