AMSTERDAM - Bijna iedereen maakt het wel eens mee: je staat te snel op en prompt wordt het zwart voor je ogen. Oorzaak: te weinig bloed naar je hersenen. Er blijken bepaalde orgaantjes in je oren te zitten die de bloedtoevoer reguleren.

Dat het evenwichtsorgaan in je binnenoor je helpt bij je evenwicht, was al langer bekend. Het gaat om twee miniscule zakjes, de sacculus en urticulus, ook wel otolieten genoemd. Zij registreren samen met een groep halfcirkelvormige kanalen hoe het hoofd zich beweegt. Maar nu blijkt dat zij ook helpen om de bloedtoevoer naar de hersenen te reguleren.

Wetenschappers van Harvard Medical School ontdekten dit tijdens een onderzoek, dat zij samen met Nasa deden. Zij vroegen 24 gezonde mensen om balanstesten - die normaal gebruikt worden voor astronauten - te doen.

Hieruit bleek dat de bloedtoevoer naar de hersenen constant werd gehouden door de otolieten. Het is volgens de onderzoekers één van de vele reflexen in het lichaam die zorgen dat de bloedstroom constant blijft.

Deze ontdekking kan mensen helpen die vaak duizelig zijn. Misschien ligt de oorzaak wel in hun oren.