AMSTERDAM - Voornemens op het gebied van gezondheid voor het nieuwe jaar zijn populair. Zestig procent van de Nederlanders wil volgend jaar meer gaan bewegen en de helft wil gezonder gaan eten.

Slechts acht procent heeft het voornemen te stoppen met roken het komende jaar.

Dat meldt het bureau Synovate woensdag na onderzoek over de verwachtingen en voornemens voor het komende jaar.

Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat 37 procent meer geduld wil hebben, twintig procent meer wil uitgaan en 49 procent meer voor zichzelf wil opkomen.

Leuker leven

De helft van de ondervraagden wil daarnaast meer tijd aan partner en gezin of aan familie en vrienden besteden. Tevens wil bijna de helft minder energie gaan verspillen, voor een beter milieu.

Van de Nederlanders verwacht verder negentien procent dat de economie zich zal herstellen, terwijl veertien procent denkt dat dit niet het geval zal zijn en 67 procent het niet weet. Achttien procent verwacht volgend jaar een leuker leven te gaan leiden, elf procent denkt dat niet.

Elfstedentocht

Van de ondervraagden denkt verder 'slechts' zeven procent dat kroonprins Willem-Alexander in 2010 de troon zal bestijgen. Een even grote groep verwacht dat het kabinet voor de zomer zal vallen.

De kans op een Elfstedentocht wordt minder onwaarschijnlijk geacht dan vorig jaar: van de ondervraagden denkt 27 procent dat zo'n tocht in 2010 niet zal plaatsvinden. Een jaar geleden achtte 53 procent een Elfstedentocht in 2009 onwaarschijnlijk.