
Omstreden vaccin Prevenar toch op de markt
Het middel is in opspraak omdat in oktober drie Nederlandse baby's overleden vlak nadat ze het vaccin Prevenar toegediend hadden gekregen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft consultatiebureaus opgedragen het vaccin met een bepaald partijnummer niet te gebruiken totdat het onderzoek naar de dood van de baby's is afgerond.
Volgens een woordvoerster van Wyeth worden de resultaten in januari verwacht. De voorlopige conclusies wijzen volgens haar uit dat er geen verband is tussen het middel en de dood van de drie kinderen.
Het middel met andere partijnummers wordt gewoon door consultatiebureaus gebruikt voor inentingen.
Los van overlijden
De aanvraag voor toelating van het nieuwe vaccin Prevenar 13 was al in behandeling toen het nieuws over de dood van de baby's begin november bekend werd. Volgens de fabrikant is er geen reden het nieuwe middel niet op de markt te brengen.
De ontwikkeling van het nieuwe medicijn staat volgens het bedrijf los van de kwestie rond het overlijden van de kinderen.
Prevenar wordt gebruikt bij de standaardvaccinatie van kinderen van zes weken tot vijf jaar ter voorkoming van hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging, long- en middenoorontsteking. Het vernieuwde middel dat nu wordt gepresenteerd, Prevenar 13, gaat dezelfde ziekten tegen, maar heeft een bredere werking, stelt de fabrikant.
Vaccinatieprogramma
Per februari zal het te gebruiken zijn door huisartsen en specialisten. Het middel kan pas voor het rijksvaccinatieprogramma worden ingezet nadat de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, het heeft goedgekeurd. Uitspraak van de Gezondheidsraad wordt volgend jaar verwacht.
Prevenar wordt sinds 2000 gebruikt. Volgens de fabrikant zit het inmiddels in de vaccinatieprogramma's van meer dan veertig landen, waaronder Nederland. Wereldwijd is het middel 300 miljoen keer toegediend aan kinderen.
Het nieuwe middel is goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteit EMEA. Dat betekent dat het overal in Europa verkocht mag gaan worden.