TILBURG - De helft van de patiënten die een galblaasoperatie ondergaan, heeft een jaar na de operatie nog steeds klachten. Veel van deze mensen waren voor de operatie angstig of moe.

Een galblaasoperatie is een standaardbehandeling bij mensen die last hebben van pijnaanvallen in de bovenbuik en die daarbij misselijk zijn of moeten braken.

Vaak is er dan sprake van galstenen, die operatief worden verwijderd. Maar artsen besluiten ook geregeld tot zo'n operatie als de buikklachten vager zijn.

De groep met de vage klachten blijkt eveneens vaker aanhoudende klachten te hebben na de operatie, aldus medisch psychologe Marlies Mertens van de Universiteit van Tilburg. Zij promoveert volgende week op haar bevindingen.

Risicofactoren

Mertens adviseert artsen om niet direct over te gaan tot een operatie, als de klachten niet duidelijk zijn. Ook psychologische risicofactoren zoals angst en vermoeidheid zijn een reden om eerst een andere behandeling dan verwijdering van de gal uit te proberen. Mertens pleit voor nader onderzoek naar het effect van niet opereren bij patiënten uit de risicogroepen.