AMSTERDAM - Aspirine blijkt niet te helpen om een embryo bij IVF beter in te laten nestelen. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Lambers van het VU medisch centrum.

Lang werd gedacht dat aspirine de doorbloeding van de baarmoederwand zou bevorderen waardoor innesteling van een embryo bij IVF succesvoller zou verlopen.

Uit het onderzoek van Lambers blijkt echter dat aspirine geen invloed heeft op de doorstroming van de baarmoedervaten of op de innestelingskans.

Belangrijke factor

Het succespercentage van IVF is de afgelopen 40 jaar flink gestegen. Het is inmiddels mogelijk om bij het merendeel van de patiënten embryo's te laten ontstaan. Maar het percentage doorgaande zwangerschappen na IVF ligt nog altijd een stuk lager dan bij spontane zwangerschappen ondanks verbetering van de IVF-techniek.

Het proces van innesteling is dan ook een belangrijke factor waarop vooruitgang geboekt kan worden.

Lambers onderzocht voor haar onderzoek de embryo-innesteling. De hoogte van het zwangerschapshormoon blijkt een goede afspiegeling te zijn van de kwaliteit van de innesteling.

Baarmoeder

De kans op innesteling blijkt vooral afhankelijk van de eigenschappen van het embryo. Het doorzetten van een zwangerschap hangt af van zowel de kwaliteit van het embryo als de kwaliteit van de baarmoeder.