BILTHOVEN - Het aantal mensen met Mexicaanse griepachtige verschijnselen is afgelopen week verder afgenomen.

Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnamen, ook op de intensive care, is gedaald ten opzichte van vorige week. Afgelopen week zijn zes mensen overleden als gevolg van de Mexicaanse griep, onder wie twee mensen die het virus opliepen dat resistent is tegen Tamiflu.

Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend. Vorige week meldde het RIVM nog 289 griepgevallen die in het ziekenhuis werden opgenomen.

Deze week zijn dat er 227 meldingen. Vorige week meldde het RIVM nog 289 griepgevallen die in het ziekenhuis werden opgenomen. Deze week zijn dat er 227. Toen sprak RIVM-arts Jim van Steenbergen al van een positieve ontwikkeling.

Onderliggend lijden

Een 2-jarige jongen, een 2-jarig meisje, een 40-jarige vrouw, een 54-jarige man, een 59-jarige man en een 67-jarige man zijn de afgelopen week aan de Mexicaanse griep bezweken. Vier van deze mensen hadden al een zogeheten onderliggend lijden.

De twee kinderen waren weliswaar ingeënt tegen de Nieuwe influenza A (H1N1), maar zijn ziek geworden in de tijd dat het vaccin werkzaam wordt. Het vaccin heeft enige tijd nodig voordat het optimale bescherming te biedt.

Opnamen

Het aantal intensive care-opnamen was afgelopen week veertien, de week daarvoor was dat nog 29. RIVM-viroloog Roel Coutinho spreekt van een positieve ontwikkeling naar beneden wat betreft het aantal griepgevallen.

Dat wil volgens hem nog niet zeggen die de epidemie over is. ''Er kan een tweede golf ontstaan'', aldus Coutinho.

Het aantal griepgevallen neemt overigens in West-Europa sowieso af. ''Het verschuift richting Oost-Europa'', zegt Coutinho. In de West-Europese landen als Nederland, België en Frankrijk nemen de aantallen af.

Lees alles over de Mexicaanse Griep op de bijlage