READING - Peuters leren makkelijker nieuwe dingen eten als zij eerst foto's te zien krijgen van groenten- en fruitsoorten die ze nog niet kennen. Dat ontdekten psychologen van de University of Reading die onderzoek deden naar moeilijk etende peuters.

De ouders van de deelnemende peuters kregen boeken met twee foto's van fruit en groenten dat de peuters al kenden en twee foto's van fruit en groenten dat ze nog niet kenden.

Vervolgens keken de ouders twee weken lang dagelijks samen met hun peuters in dit boek. Na deze periode kregen de kinderen vier soorten groenten en fruit voorgeschoteld. De soorten die ze al kenden uit het boek en voor hun onbekende soorten.

De peuters bleken meer interesse te tonen in de soorten groenten en fruit die ze al kenden uit het boek dan in de andere soorten. Psychologe Carmel Houston-Price: "We denken dat door het tonen van foto's de kinderen eerder iets willen proeven. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of deze methode ook bruikbaar is voor ouders van moeilijke eters."