AMSTERDAM - Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam wil jongeren die zoveel hebben gedronken dat ze een alcoholvergiftiging oplopen en op de spoedeisende hulp belanden, in de toekomst met hun ouders doorsturen naar een psycholoog.

Dat bevestigde een woordvoerster van het ziekenhuis donderdag naar aanleiding van een bericht hierover in Het Parool.

Het is nog niet bekend wanneer het OLVG dit ook daadwerkelijk gaat invoeren. Het idee is nog in ontwikkeling, aldus de zegsvrouw.

Het ziekenhuis krijgt ieder weekeinde twee tot drie tieners binnen als gevolg van het zogeheten comazuipen. Het gaat dan om jongeren tussen de 14 en 17 jaar.

Arts Michiel Gorzeman denkt dat een gesprek met een psycholoog een positief effect heeft. ''We weten sinds een paar jaar hoe slecht alcohol voor pubers is. We willen meer doen.''

Ouders

Volgens Gorzeman weten ouders vaak niet dat hun kind zo veel drinkt. Ze schrikken zich volgens hem vaak rot als het ziekenhuis ze midden in de nacht belt. Maar dat geldt ook vaak voor de tiener zelf, weet de arts.

''Daarom willen we de kinderen binnen twee tot drie dagen bij een psycholoog hebben. Je moet het ijzer smeden als het heet is.''

Alcoholvergiftiging

Tieners met een alcoholvergiftiging worden in het OLVG aan de monitor en een infuus gelegd. Het ziekenhuispersoneel let erop dat braaksel niet in de longen terechtkomt.

Volgens de arts duurt het wel een aantal uren voordat ze weer bijkomen. Momenteel is het nog zo dat ze weer naar huis gaan als ze bij kennis zijn gekomen.