NIJMEGEN - Op de behandeling van Parkinsonpatiënten is ruim 70 miljoen euro per jaar te besparen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de effectiviteit van een regionale netwerk van speciaal opgeleide fysiotherapeuten, dat sinds 2004 in de regio Nijmegen aan de slag ging. Ondertussen zijn er 64 netwerken in heel Nederland.

Parkinson is een invaliderende aandoening, die onder meer voor een gestoorde motoriek zorgt. De ongeveer 50.000 patiënten in Nederland hebben intensieve fysiotherapie nodig.

Omdat de behandeling van Parkinsonpatiënten bijzondere vaardigheden vereist, was de fysiotherapie niet overal even effectief.

ParkinsonNet

Daarom richtten de Parkinson Patiënten Vereniging en de Nederlandse Werkgroep voor Bewegingsstoornissen samen met het Parkinson Centrum Nijmegen het zogenoemde ParkinsonNet op.

In een Parkinsonnetwerk werken speciaal opgeleide fysiotherapeuten samen met elkaar, neurologen in hun regio en logopedisten en ergotherapeuten.

Kosten

Uit het onderzoek blijkt dat de kosten per patiënt in een netwerk met 720 euro afnemen door beter werk en minder reistijd. Bovendien ervaren de patiënten het netwerk als een verbetering van de dagelijkse zorg.

Het succes van de Parkinsonnetwerken staat woensdag beschreven in het toonaangevende wetenschappelijke vakblad The Lancet Neurology.