BILTHOVEN - Ruim een derde (35 procent) van de meldingen over bijwerkingen van de Mexicaanse griepprik bij kinderen betreft koorts.

Koorts is een bekende bijwerking. Kees van Grootheest van Lareb, het centrum dat de bijwerkingen in Nederland bijhoudt, meldt dat vier kinderen kort moesten worden opgenomen in het ziekenhuis wegens behoorlijk hoge koorts.

Twee andere kinderen moesten naar het ziekenhuis wegens overgevoeligheid voor het vaccin. ''Met alle kinderen gaat het weer goed'', aldus Van Grootheest vrijdag.

Bijwerkingen

Lareb ontving deze week 718 meldingen van bijwerkingen van het vaccin Pandemrix bij kinderen. Het is niet duidelijk of alle meldingen met de vaccinatie hadden te maken. De GGD vaccineert sinds maandag vele duizenden kinderen tegen de griep.

Ongeveer 70 procent van alle mensen die de GGD had opgeroepen om een prik te halen, kwam opdagen. De gezondheidsorganisatie krijgt volgende week de definitieve cijfers.

Vaccinatieronde

In december volgt een nieuwe vaccinatieronde. Bij de risicogroepen die door huisartsen zijn ingeënt, werden 1652 bijwerkingen gemeld.

In zestig gevallen ging het om ernstige klachten, maar vaak bleek er geen relatie te zijn met het vaccin. De meeste mensen hebben een pijnlijke plek op hun arm, hoofd- of spierpijn.