AMSTERDAM – Het meten van de bloedcirculatie onder de tong, direct na een ernstig acuut hartinfarct, voorspelt de kans op overlijden in het ziekenhuis.

Dat blijkt uit onderzoek van Corstiaan den Uil, cardioloog in opleiding in het Erasmus MC. Woensdag promoveerde hij op zijn onderzoek.

Bij een deel van de patiënten leidt het acuut hartinfarct tot een slechte doorbloeding van de organen in het lichaam. Momenteel overlijdt van deze groep zo’n vijftig procent in het ziekenhuis.

Op basis van een tongmeting kan de doorbloeding in het lichaam worden bepaald en verbeterd. Daarmee zou de hoge sterfte kunnen worden teruggedrongen.

Nieuwe meetmethode

Tot nu toe was het niet mogelijk om de doorbloeding in het lichaam te meten. Den Uil vond een nieuwe meetmethode waarmee dat wel kan. Met behulp van een geavanceerde videomicroscoop deed hij metingen onder de tong bij patiënten die met een acuut hartinfarct waren opgenomen in het Erasmus MC.

Het meten van de zogenoemde microcirculatie onder de tong blijkt een indicatie te zijn voor de microcirculatie in de rest van het lichaam en dus de doorbloeding van de organen in het lichaam.

Wanneer de doorbloeding slecht was, werd de patiënt onmiddellijk behandeld met aanvullende medicijnen of een steunhart om de doorbloeding in het lichaam te verbeteren. Dit verbetert de overlevingskans van patiënten aanzienlijk, zo blijkt uit het onderzoek.

Slechte doorbloeding

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 25.000 patiënten opgenomen na een acuut hartinfarct. Bij zo’n 1.500 patiënten is het acuut hartinfarct dermate ernstig, dat dit leidt tot een slechte doorbloeding van de overige organen in het lichaam, zoals de lever of de huid.

De medische term hiervoor is ‘cardiogene shock’. Die organen gaan als gevolg van de gebrekkige doorbloeding slechter werken. Momenteel sterft hierdoor zo’n 50% van de patiënten met cardiogene shock in het ziekenhuis.