RIJSWIJK - Duizenden kinderen en hun ouders moeten dinsdag, op de tweede prikdag, een inenting halen tegen de Mexicaanse griep.

''Het prikken lijkt nu soms al een routinezaak'', aldus een woordvoerder van GGD Twente. Zelfs in de 'bible belt' op de Veluwe verwacht de GGD een goede opkomst.

Op de eerste dag, maandag, kwam 60 tot 80 procent van de opgeroepen mensen opdagen.

In de sporthal in Waddinxveen loopt het goed door. Er staan geen rijen. Wel hebben opvallend veel opa's en oma's de buggy's netjes bij de deur geparkeerd.

Binnen in de hal houden de kinderen zich sterk. Slechts een enkeling zet het op een krijsen. Verkeersregelaars sturen de stroom auto's in goede banen.

Raalte

In Overijssel prikt de GGD dinsdag in Raalte. Op de priklocatie hier vormde zich rond 8.30 uur al een rij van mensen die pas een half uur later terecht konden. Om parkeerproblemen te voorkomen is ze gevraagd zoveel mogelijk met elkaar mee te rijden.

Op locaties in de Groningse plaatsen Stadskanaal en Warffum verwacht de GGD ongeveer 5400 mensen voor een vaccinatie. De grootste drukte in de provincie moet nog komen.

Op donderdag en vrijdag is de stad Groningen aan de beurt en in totaal hebben daar zo'n 14.800 mensen een oproep gekregen.

Baby's

De GGD in Nederland vaccineert de hele week ruim 1 miljoen kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden. Over het algemeen loopt dat gesmeerd.

In Arnhem kunnen ouders woensdag het geboortekaartje van hun pasgeboren baby of een paspoort meenemen als oproepbewijs, omdat honderden gezinnen geen oproepkaart hebben ontvangen.

De tweede prik die mensen moeten halen is in de meeste GGD-regio's op 14 en 15 december.