MEXICO-STAD - Naast de Mexicaanse griep wordt Mexico dit jaar geteisterd door een tweede epidemie. Het dengue-virus, een potentieel dodelijke tropische ziekte, heeft in jaren niet zo toegeslagen als nu.

Volgens het Mexicaanse ministerie van volksgezondheid zijn op dit moment 31.836 mensen geïnfecteerd, bijna zevenduizend meer dan vorig jaar rond deze tijd. Vijf patiënten zijn aan de ziekte overleden.

De deelstaten Colima, Nayarit in het westen en Tabasco in het oosten kennen de meeste besmettingen. De dengue-uitbraak komt bovenop de Mexicaanse griep, die eerder dit jaar voor grote paniek in het land zorgde.

Mexico wordt ieder jaar getroffen door uitbraken van dengue, maar het aantal besmettingen is in ruim tien jaar niet zo hoog geweest als nu.

Temperatuur

"Het virus beperkt zich tegenwoordig niet meer tot geïsoleerde gebieden'', zegt een arts in Mexico-stad. "Door klimaatverandering neemt de temperatuur toe, waardoor het virus resistenter wordt voor warmte. Bovendien valt er steeds meer regen.''

Dengue kan koorts, hoofdpijn, braken, huiduitslag, diarree en bloedingen veroorzaken en is in sommige gevallen dodelijk. Het virus wordt overgebracht door muggen, die hun eitjes in stilstaand water leggen.

Heftige regenval in de deelstaten Veracruz en Tabasco richtte vorige maand grote schade aan en creëerde een ideale voedingsbodem voor muggen.