RIJSWIJK - De meeste GGD-regio's in Nederland beginnen maandag met de grote vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep. Om alle 1,2 miljoen mensen die daarvoor in aanmerking komen te vaccineren, wordt ook dinsdag nog geprikt.

Het gaat in totaal om 830.000 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot en met vier jaar en bijna 200.000 huisgenoten van baby's van nul tot en met vijf maanden.

De andere risicogroepen, zoals mensen met long- en hartaandoeningen, ouderen en zwangere vrouwen, krijgen een oproep via de huisarts en worden daar gevaccineerd.

GGD's die maandag en dinsdag niet prikken, doen dat later deze week. Bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep gaat het om twee prikken. Daarom wordt in de meeste GGD-regio's een tweede prikactie gehouden op 14 en 15 december.

Koorts

Ouders met zieke kinderen kunnen via een telefoonnummer op de oproepkaart een nieuwe afspraak maken. Zij worden dan diezelfde week alsnog geprikt. Het gaat om mensen met koorts boven de 38 graden Celsius. Wie 'gewoon' verkouden is, mag wel komen.

De laatste massavaccinatie, uitgevoerd door de GGD, was in 2002. Toen moesten 3 miljoen mensen worden ingeënt tegen de zogeheten nekkramp.

Lees alles over de Mexicaanse griep op onze bijlage