SEATTLE - Vrouwen die te horen krijgen dat ze kanker of multiple sclerose hebben, scheiden zes keer zo vaak van hun partner als wanneer de man de patiënt is. Dat blijkt uit Amerikaanse onderzoek dat woensdag naar buiten is gebracht.

Onderzoekers van de Seattle Cancer Care Alliance volgden tussen 2002 en 2006 een groep van 515 patiënten.

Daaruit bleek dat 2,9 procent van de mannen alleen achterbleef nadat de diagnose was gesteld. Bij vrouwen kwam dat percentage uit op 20,8 procent.

Volgens de onderzoekers zijn vrouwen beter in staat snel te beslissen dat zij wel zorgtaken uit willen voeren. Ook zouden vrouwen eerder dan mannen alle verantwoordelijkheid voor werk, huis, gezin en zorg op zich willen nemen.

Oudere vrouwen

Uit het onderzoek bleek verder dat relaties die al lang bestaan, minder snel spaak lopen als een van de twee mensen ziek wordt. Tevens kwam naar voren dat oudere vrouwen vaker in de steek worden gelaten door hun partner dan jonge vrouwen.

Patiënten die alleen achterblijven hebben het volgens het onderzoek medisch veel zwaarder, dan patiënten die houvast hebben aan hun partner.

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat het de oncologen in Seattle opviel dat veel meer vrouwen dan mannen gingen scheiden nadat bleek dat ze kanker hadden.