Slaap bevordert leren door observeren

AMSTERDAM - Als je een complexe handeling moet leren, moet je 's avonds vlak voor het slapen gaan deze handeling aandachtig bekijken. De volgende dag ben je dan beter in het uitvoeren van die handeling.

Dat slaap een cruciale rol speelt bij leren door eerst te observeren, is in een reeks experimenten aangetoond door onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) in samenwerking met het VU Medisch Centrum.

Voor de experimenten werd deelnemers gevraagd filmpjes te bekijken van een hand die een bepaald ritme tikte. De deelnemers mochten niet meetikken, zodat ze konden oefenen.

In een volgende sessie 12 uur of 24 uur later, werd ze gevraagd het ritme dat ze hadden gezien óf een ander ritme te tikken.

Ritme

De mensen die het ritme hadden gezien, bleken veel beter de opdracht uit te voeren, maar alleen als ze hadden geslapen. Ook was het belangrijk dat ze snel na het kijken van de beelden moesten gaan slapen.

De onderzoekers moeten nog onderzoeken of goede en slechte slapers evenveel voordeel hebben van het observeren van complexe handelingen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie