Iets meer bewegen helpt tegen diabetes

MAASTRICHT - Een half uurtje meer bewegen per week helpt al om te voorkomen dat iemand diabetes type 2 krijgt. Diabetes type 2 (suikerziekte) is veelvoorkomend bij mensen met overgewicht die ongezond eten.

De ziekte kan leiden tot blindheid, dementie en amputatie van voeten en benen.Wetenschapper Cheryl Roumen van de Universiteit Maastricht promoveert vrijdag op deze bevindingen.

Ze volgde een groep mensen die intensieve begeleiding kregen om hun leefstijl te verbeteren. De deelnemers kregen adviezen over voeding en beweging en mochten gratis deelnemen aan een trainingsprogramma.

Fitheid

Hun lichamelijke fitheid nam flink toe en hun bloedsuikerspiegel werd beter. Na verloop van tijd nam het risico op het krijgen van diabetes type 2 met 47 procent af.

Het is al enkele jaren geleden dat Roumen de resultaten van haar onderzoeksgroep noteerde. Omdat niet iedereen zijn leefstijl blijvend zal hebben verbeterd, is ondertussen aan de Maastrichtse universiteit een vervolgstudie gestart.

Stoppen

Die moet uitwijzen waarom mensen weer stoppen met gezonder leven. Ook moet blijken of de eerder behaalde verbetering van de bloedsuikerspiegel behouden is, nadat met de actieve training binnen het onderzoek is gestopt. Het Diabetes Fonds financiert de vervolgstudie.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie