DEN HAAG - De verspreiding van de eerste vaccins tegen de Mexicaanse griep onder huisartsen is begonnen. De meesten van hen beginnen naar verwachting volgende week met prikken.

Zij bepalen zelf de ''prikdagen'', liet het ministerie van Volksgezondheid maandag weten.

De gebruikelijke risicogroepen, mensen die kampen met hart- en longproblemen, suikerziekte en zestigplussers, hebben al een oproep gekregen om zich te laten vaccineren.

Verder kunnen zwangere vrouwen (vanaf week veertien) een prik krijgen.

Dat geldt ook voor gezinsleden en verzorgers van mensen die ernstig ziek kunnen worden of sterven door griep. Zwangeren zijn via verloskundige, gynaecoloog of huisarts al ingelicht en moeten zelf een afspraak maken voor een prik.

Niet verplicht

Verzorgers moeten de prik aanvragen als zij die willen. De arts bepaalt of zij ervoor in aanmerking komen. Vaccinatie is niet verplicht.

Onduidelijk is voorlopig of kinderen ook in aanmerking komen voor vaccinatie. Minister Ab Klink wacht daarvoor een advies af van de Gezondheidsraad.

Intussen bellen steeds meer mensen de griepinformatielijn (0800-1100) van Postbus 51. Afgelopen vrijdag was tot nu toe de drukste dag, met ruim 1500 telefoontjes. Maandag liep het aantal op tot boven 2500, aldus een woordvoerder van Klink.

De bellers willen vooral weten waarom kinderen niet gevaccineerd worden, of ze een eigen vaccin kunnen doorgeven of ze vragen naar de eventuele bijwerkingen.

Lees alles over de Mexicaanse griep op onze bijlage