AMSTERDAM - Twee derde van de Nederlanders wil zijn kinderen laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep. Van de mensen in de risicogroepen, zoals ouderen en mensen met long- en hartaandoeningen. wil 78 procent zich laten inenten.

Dit blijkt uit een enquête die TNS-Nipo uitvoerde in opdracht van RTL Nieuws.

Elf procent van de Nederlanders die niet tot de risicogroepen behoren, wil zich zeker laten inenten, 27 procent gaat waarschijnlijk naar de huisarts voor het vaccin.

Twintig procent zegt zich zeker niet te laten vaccineren. De meesten van hen geven aan de ziekte daarvoor niet ernstig genoeg te vinden. Een derde van de Nederlanders vindt bovendien dat er nog te weinig bekend is over de langetermijneffecten van het vaccin.

Volgens het onderzoek vindt zeventig procent van de Nederlanders dat de overheid de bevolking goed informeert over de griep.

Postbus 51

De griepinformatielijn van Postbus 51 wordt sinds vorige week veelvuldig gebeld. Zaterdag kwamen tot half vijf ruim duizend telefoontjes binnen.

Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Alleen vrijdag al kwam ruim 1500 telefoontjes binnen. Mensen bellen vooral met twijfel over het feit of ze nu wel of niet een griepprik moeten nemen.

Oudere mensen bellen regelmatig met het verzoek of ze hun prik niet aan een kleinkind mogen geven, aldus de woordvoerder van VWS.

Verschil

Ook de noodzaak om twee griepprikken te nemen leidt tot veel vragen, weet de zegsman. Zo ook de vraag hoe je het verschil tussen een gewone griep en de Mexicaanse griep kunt herkennen. Mensen weten niet precies wat nu het beste is.

Het aantal telefoontjes dat sinds maandag bij Postbus 51 is binnengekomen loopt nu in de 6500. In de weken daarvoor kwamen per week gemiddeld 1500 telefoontjes binnen met vragen over de vaccinatie.