HILVERSUM - Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is veilig. Dat stelde minister Ab Klink van Volksgezondheid zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Hij reageerde op berichten eerder deze week dat er in het griepvaccin stoffen zouden zitten die niet gezond zijn voor mensen. Volgens Klink is dat niet zo.

Hij baseert zich daarbij op het oordeel van alle instanties die naar de samenstelling van het vaccin kijken en over de registratie gaan.

''Iets dat niet geregistreerd wordt, wat dus niet veilig is, komt niet op de markt'', zei Klink.

Mild

In Nederland zijn tot nu toe zeker tien mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Klink noemt de verschijningsvorm van de griep nog altijd mild en ''misschien ietsje ernstiger'' dan de normale griep. ''Dus in die zin is paniek niet direct aan de orde'', zei de bewindsman.

Nederland heeft 34 miljoen vaccins besteld tegen de Mexicaanse griep. Een deel daarvan wordt echter pas in januari of februari geleverd.

Er zijn wel voldoende doses beschikbaar om binnenkort te beginnen met het inenten van mensen die tot medische risicogroepen behoren, zoals zwangeren, 60-plussers en mensen met suikerziekte en long- en hartproblemen. Klink adviseert hen zich zowel tegen de normale griep als tegen de Mexicaanse griep te laten inenten.

Twijfels

De Gezondheidsraad komt donderdag op verzoek van Klink met een advies over de vraag of ook jonge kinderen alsnog moeten worden gevaccineerd. ''Ik heb er mijn twijfels bij of we hen buiten de risicogroepen moeten laten'', aldus de minister.