DEN HAAG - De injectienaalden waarmee huisartsen hun patiënten inenten tegen de Mexicaanse griep, zijn net zo scherp als andere injectienaalden. Dat stelt de leverancier van de naalden, meldde het ministerie van Volksgezondheid woensdag.

Het ministerie reageert op een klacht van een huisarts over botte naalden.

''Als je een patiënt injecteert, geeft dat een vervelend schurend gevoel'', stelde huisarts Jan Takken in de onlineversie van het vakblad Medisch Contact.

Volgens het ministerie wordt dit type naalden over de hele wereld al langere tijd gebruikt en zijn ze geschikt voor toepassing op grote schaal . De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de naalden aan.

Prikincidenten

Met deze naald bestaat er minder kans op prikincidenten, zegt een woordvoerster van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). ''Klachten over botte naalden hebben wij nog niet gehad. Dat is bij de test ook niet gebleken.''

Over de naald zit een heel dun beschermlaagje. ''Als je deze in het flesje met de rubberen dop steekt om het vaccin eruit te halen, wordt het beschermlaagje als het ware wat omhoog geduwd. Als je dan iemand inent kan dat wat meer pijn doen'', vertelt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).

''Maar om nu te spreken van een botte naald, dat vind ik eigenlijk wel wat bot gezegd.''