AMSTERDAM - Vorig jaar zijn meer vrouwen overleden aan borstkanker dan in 2007. In totaal overleden vorig jaar 3327 vrouwen aan borstkanker in Nederland

Dat is vijf procent meer dan twee jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De toename was het grootst onder de 60- tot 70-jarigen. In deze groep stierven twaalf procent meer vrouwen aan borstkanker dan in 2007.

Bijna vijf procent van de totale sterfte onder vrouwen was vorig jaar toe te schrijven aan borstkanker.

Doodsoorzaak

Bij vrouwen tussen de 35 en 50 jaar is de ziekte zelfs de meest voorkomende doodsoorzaak. Van een op de zes 35- tot 50-jarigen die vorig jaar overleed, was borstkanker de doodsoorzaak.

Overlijden door borstkanker komt onder vrouwen jonger dan 30 jaar bijna niet voor. Onder vrouwen van 50 tot 75 jaar is longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak, gevolgd door borstkanker.

Vanaf 75 jaar zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak van overlijden. Vorig jaar overleden daarnaast dertig mannen aan borstkanker.

Europa

Nederland behoort tot de landen met de hoogste borstkankersterfte in Europa. Alleen in IJsland, Ierland en Denemarken overlijden meer mensen door deze ziekte. In Spanje overleed naar verhouding de minste vrouwen aan borstkanker.

De verschillen worden onder meer veroorzaakt door een andere opsporing van de ziekte. Ook maken Nederlandse vrouwen meer kans op de ziekte doordat ze vergeleken met vrouwen uit andere Europese vrouwen op relatief hoge leeftijd hun eerste kind krijgen.

Ook geven Nederlandse moeders weinig borstvoeding vergeleken met de rest van Europa.