Wennen aan wintertijd kost een week

AMSTERDAM - Uit onderzoek van Panelwizard blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders last heeft van het ingaan van de wintertijd. Klachten die vaak voorkomen zijn somberheid, slecht slapen, en zich moe voelen.

Veel Nederlanders (50 procent) weten daarnaast dat deze klachten voortkomen uit een ontregelde biologische klok. Deze zou na een week weer helemaal op orde zijn.

Opvallend is dat zeker 53 procent van de Nederlanders een ontregelde biologische klok in verband brengen met depressieve stoornissen. Volgens professor Den Boer, hoogleraar biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, hebben mensen met depressieve klachten er baat bij als hun slaap wordt verbeterd en hun biologische klok wordt hersteld.

Langdurig

“Mensen met een depressie ervaren vaak dezelfde klachten als mensen waarvan de biologische klok door de wintertijd is ontregeld, alleen in veel sterkere mate en langdurig", aldus Den Boer. "Van de mensen met een depressie heeft ongeveer 80 procent problemen met slapen. Ze slapen moeilijk in of worden heel vroeg wakker en kunnen dan niet meer slapen en overdag voelen ze zich suf en lusteloos."

Dieren met winterblues

Ook koeien, honden en katten zijn door het ingaan van de wintertijd een week onrustig.

Van de Nederlanders die een ontregeld slaapritme hebben, geeft 41 procent aan dat zij vroeger wakker worden dan normaal en een derde zegt dat zij ‘s avonds moeilijker in slaap komen.

Bijna eenderde geeft aan niet lekker in het vel te zitten of zich een beetje somber te voelen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie