DEN HAAG - Consumenten schatten het risico van milieuverontreiniging in voeding onterecht hoog in. Zij laten bijvoorbeeld groente en fruit links liggen uit angst dat er bestrijdingsmiddelen in zitten.

Daardoor bestaat het gevaar dat mensen ongezond eten. Dat stelt het Voedingscentrum donderdag naar aanleiding van onderzoek onder bijna drieduizend consumenten en ruim honderd voedingswetenschappers en toxicologen.

Het onderzoek is uitgevoerd door CentERdata. Consumenten schatten risico's van met name chemische voedselveiligheid veel hoger in dan voedingswetenschappers en toxicologen. In een artikel in het vaktijdschrift Voeding Nu stelt het Voedingscentrum dat Nederlanders zich relatief weinig zorgen maken over het gezondheidseffect van hun voedingspatroon.

Veilig

Ze zien minder risico in het eten van teveel vet en zout dan in producten die mogelijk verontreinigd zouden kunnen zijn, terwijl groente en fruit altijd gezonder zijn. ,,Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest als nu'', zegt het Voedingscentrum.

In het onderzoek zetten wetenschappers een ongebalanceerd voedingspatroon, zoals veel calorieën, zout en tussendoortjes, op de eerste plaats als het gaat om gezondheidsrisico's. Zij vinden dat je het beste kan kiezen voor een gezond eetpatroon.

Schijf van vijf

Zaken als groente, fruit en vis mijden omdat ze bestrijdingsmiddelen of lood zouden bevatten, is niet aan te raden. Het Voedingscentrum benadrukt dat eten uit de bekende Schijf van Vijf nog steeds het beste is. Het gaat dan om een dagelijkse keuze uit groente en fruit, brood en aardappelen, zuivel, vetten en olie en caloriearme dranken.