GRONINGEN - Als de Mexicaanse Griep in ernstige vorm in Nederland toeslaat, zullen er grote knelpunten komen bij de beademingsapparatuur van ziekenhuizen.

Medisch personeel moet zeer snel in staat zijn beslissingen te nemen over leven en dood: wie wordt afgekoppeld van de apparatuur en wie wordt aangesloten.

Dat heeft onderzoeker Raoel Nap van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) woensdag gezegd. Hij promoveert maandag 19 oktober op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Capaciteit

Nap onderzocht of de ziekenhuizen in de drie noordelijke provincies genoeg capaciteit hebben om een grieppandemie de baas te kunnen. Hij stelt dat die capaciteit voldoende is.

''Maar alleen op voorwaarde dat artsen en verpleegkundigen zeer goed zijn getraind in het efficiënt behandelen van patiënten. Ook moeten de richtlijnen voor behandeling glashelder zijn. Er mag bijvoorbeeld geen tijd verloren gaan met overleggen over de beste aanpak. De medewerkers moeten in staat zijn meteen beslissingen te nemen en die beslissingen gaan over leven en dood.''

Prognose

De situatie kan zich volgens de promovendus voordoen dat een patiënt met een slechte prognose wordt afgekoppeld van de beademingsapparatuur, hoewel hij in principe nog een tijd zou kunnen leven. Op die manier wordt immers ruimte gemaakt voor een zieke die veel betere kansen heeft om te overleven.

''Zo'n beslissing is ethisch en emotioneel zeer heftig en zwaar. Maar ziekenhuizen, artsen en verpleegkundigen moeten zich hierop voorbereiden. Ook moeten ze de moed hebben om deze beslissingen te nemen.''

Volgens Nap is het ook van groot belang dat de ziekenhuizen onderling sluitende afspraken maken over het uitwisselen van patiënten. Op die manier wordt de beschikbare apparatuur zo goed mogelijk gebruikt.