DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) denkt aan een leeftijdsgrens van 45 jaar voor vrouwen die zwanger willen worden nadat ze eicellen hebben laten invriezen.

In antwoord op vragen van de Tweede Kamer antwoordt ze dinsdag dat dit haar een reële grens lijkt, omdat deze ook geldt voor een ivf-behandeling met gedoneerde eicellen.

Deze zomer ontstond opschudding in de Tweede Kamer over plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen in te gaan vriezen van alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden.

Embryowet

Bussemaker laat de Kamer nu weten dat dit niet in strijd is met de Embryowet. Daarin staat dat het tot stand brengen van een embryo voor wetenschappelijk onderzoek niet mag.

Maar volgens de staatssecretaris gaat het er bij het invriezen van eicellen alleen maar om dat een vrouw zwanger kan worden op latere leeftijd.

NVOG

Overigens wacht de staatssecretaris nog een standpunt van de vereniging van gynaecologen NVOG af over de leeftijdsgrens.

Het AMC heeft aangegeven vrouwen tot 50 jaar gebruik te willen laten maken van de techniek, maar zich wel te voegen naar een maximumleeftijd die de NVOG aangeeft.

Kritiek

Vanuit de Tweede Kamer klonk de kritiek dat de techniek nu alleen wordt gebruikt als dat medisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld als een vrouw door kanker onvruchtbaar dreigt te raken.

Straks kunnen ook vrouwen met een late kinderwens er profijt van hebben. Bussemaker stelt dat de grens tussen deze twee redenen om tot invriezen over te gaan soms lastig te trekken is. Ze gaat de NVOG vragen om daarvoor een richtlijn op te stellen.

De mogelijkheid om eicellen in te vriezen zou vrouwen ertoe aanzetten op steeds latere leeftijd kinderen te nemen, zo luidde de kritiek.

Volgens Bussemaker valt dat heel erg mee omdat het om een zware behandeling gaat waar een vrouw niet zomaar voor kiest.

Ze wijst erop dat er wereldwijd maar weinig vrouwen zijn die door ivf rond hun vijftigste nog een kind hebben gekregen.