AMSTERDAM - Tussen 800.000 en 1 miljoen vrouwen lijden aan de aandoening vaginale verzakking. Het taboe op de kwaal is zo groot dat veel vrouwen er niets aan laten doen.

Dat zegt gynaecoloog Jan Paul Roovers van het ziekenhuis AMC in Amsterdam naar aanleiding van berichtgeving daarover in Sp!ts.

Ook al is Roovers nog niet helemaal duidelijk waarom nu zo veel vrouwen daar in lichte tot ernstige mate last van hebben, hij denkt dat de toename nu vooral zichtbaar wordt omdat er steeds meer over wordt gesproken.

Daardoor wordt het probleem nu pas zichtbaar, denkt hij. Roovers: ''Het is natuurlijk geen onderwerp waar je op verjaardagsfeestjes gezellig over praat, maar het taboe erop lijkt nu langzaam te verdwijnen.''

Gewicht baby’s

Andere verklaringen zijn volgens Roovers dat vrouwen ouder worden, dat het bindweefsel slechter wordt, het gewicht van baby's in de loop der jaren is toegenomen en dat vrouwen op steeds hogere leeftijd kinderen krijgen.

''Ook zijn er nu betere behandelmethoden die het probleem zonder al te grote ingrepen kunnen verhelpen. Tien tot vijftien jaar geleden vertelde de huisarts, als het daar al werd besproken, dat het een enorme ingreep was'', vertelt Roovers.

Hij zegt nu ook meer zicht te krijgen op de patiënten die komen naar het expertisecentrum voor bekkenbodemzorg in Amsterdam (AlantVrouw), dat is verbonden aan het AMC. Daar is Roovers medisch directeur.

Ontlastingsproblemen

''We zien daar dat vrouwen soms al tientallen jaren met het probleem rondlopen.'' Vaginale verzakkingen kunnen lijden tot plas- en ontlastingsproblemen en pijn tijdens het vrijen. Die problemen kunnen operatief worden verholpen, in combinatie met bekkenbodemoefeningen.

''Doel van de behandeling is dat we de anatomie herstellen om uiteindelijk het plassen, de ontlasting en het seksueel functioneren weer optimaal te krijgen.''

Het mogen dan vooral vrouwen in de leeftijd van 50 tot 60 jaar zijn die dit probleem hebben, ook onder jongere vrouwen zou deze kwaal toenemen. ''Er zijn 750 gynaecologen in Nederland. Het clubje dat zich met dit probleem bezighoudt, is de afgelopen vijf aanzienlijk groter geworden.''