AMSTERDAM – Oudere mannen vallen moeilijker in slaap en worden ’s nachts vaker wakker dan vrouwen. Tot nu toe werd gedacht dat mannen betere slapers zouden zijn dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum naar de slaap en slaapbeleving van oudere mensen.

Bijna duizend personen tussen de 59 en 97 jaar hielden voor het onderzoek een dagboek bij over hun nachtrust. Daaruit blijkt dat mannen denken dat ze in totaal gemiddeld zeven uur per nacht slapen. Dat is dertien minuten meer dan vrouwen aangeven.

Meetapparatuur

Speciale meetapparatuur geeft echter aan dat vrouwen juist vijftien minuten meer slapen dan de mannen. Daarbij slapen vrouwen 37 minuten langer dan dat ze zelf inschatten.

Hoe mensen hun eigen nachtrust beoordelen heeft invloed op hun dagelijks leven. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich ongezonder. Mensen die zeggen dat ze een uitstekende nachtrust hebben, zitten lekkerder in hun vel.

Klachten

De uitkomst van het onderzoek is opvallend, omdat vrouwen vaker klagen over slapeloosheid dan mannen. Het verschil zit in de slaapbeleving en de werkelijk genoten slaaptijd. Mannen overschatten het aantal uren dat ze slapen, wat ze een betere slaapbeleving oplevert.