GRONINGEN - Hersen- en hartinfarcten bij jongeren blijken vaak te komen door een erfelijk tekort aan twee eiwitten in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek van Jan-Leendert Brouwer aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De afwijking is eenvoudig op te sporen met een bloedprik, zodat deze groep uit voorzorg antistollingsmiddelen kan gaan slikken.

Het onderzoek van Brouwer kan ingrijpende gevolgen hebben voor families waarin veel trombose voorkomt. Naar schatting gaat het in Nederland om maximaal 1 procent van de bevolking.

Als er infarcten op jonge leeftijd voorkomen in de familie, zouden ze zich kunnen laten testen. Als in het bloed inderdaad te weinig proteïne S en proteïne C wordt aangetoond, kan het verstandig zijn om langdurig antistollingsmiddelen te slikken, vindt Brouwer.

Duidelijk verband

"We konden nooit een oorzaak vinden voor herseninfarcten, hartinfarcten of trombosebenen bij relatief jonge mensen", zegt Brouwer. "Het verrassende van ons onderzoek is dat er een zeer duidelijk verband bleek te zijn. Het is geen klein statistisch verschil, het is zeer goed zichtbaar."

Hartaanvallen bij jonge mensen kunnen overigens ook komen door aangeboren  hartafwijkingen, maar dat is zeldzamer.