ZEIST - Voetbalbond KNVB en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) zijn een grootschalig onderzoek begonnen naar de mogelijkheden om voetbalblessures zoveel mogelijk te voorkomen.

Beide partijen willen inzicht krijgen in de ontstaanswijze van kwetsuren en blessurepreventie.

Diverse amateurclubs uit de eerste klasse (in district Noord en Zuid 1) werken aan dit onderzoek mee. Het eerste doel zal worden gerealiseerd door de opgelopen blessures bij die elftallen te registreren en analyseren.

Om de effectiviteit van blessurepreventie te onderzoeken zullen teams die reguliere oefeningen afwerken worden vergeleken met teams die een standaardprogramma volgen.

The Knickerbockers

Op die manier wordt mogelijk duidelijk in hoeverre een bepaalde trainingsaanpak het aantal kwetsuren kan verminderen. Het onderzoek bij verenigingen als The Knickerbockers, Drachter Boys en Terneuzense Boys duurt het volledige seizoen 2009-2010.

Vorig jaar presenteerde de KNVB al de uitkomsten van een onderzoek van TNO waaruit bleek dat het aantal blessures flink verschilt per profclub. De onderzoekers becijferden dat blessures de bedrijfstak jaarlijks 21 miljoen euro kost.