DEN HAAG - Het aantal orgaandonaties is in 2009 met 20 procent gestegen vergeleken met 2008. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer. Al jaren bestaan er wachtlijsten voor donororganen.

Het aantal orgaandonaties is in 2009 met 20 procent gestegen vergeleken met 2008. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer.

Uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting blijkt dat tot en met augustus dit jaar 147 mensen na overlijden organen doneerden. In dezelfde periode in 2008 waren dat 122 mensen.

Initiatief

Klink beantwoordde dinsdag in de Kamer vragen over het initiatief van het Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) om patiënten te vragen of ze orgaandonor willen worden.

De meeste fracties waren vol lof over deze aanpak om meer organen voor donatie te verkrijgen. Al jaren zijn er lange wachtlijsten voor een donororgaan. Sommige mensen overlijden terwijl ze wachten op bijvoorbeeld een nier.

Werving

Klink voerde nogmaals aan dat ziekenhuizen een grote rol spelen bij de werving van meer donoren.

Het was een van de redenen waarom hij niet voelt voor een wijziging van het systeem voor orgaandonatie.

Huidg systeem

Een minderheid van de Tweede Kamer wil dat iedereen donor is, tenzij er bezwaar gemaakt wordt. Klink houdt vast aan het huidige systeem, waarbij altijd toestemming van een donor nodig is. Hij wil wel de rol van de nabestaande versterken.

De minister zei dinsdag dat hij niet zomaar aan zijn eigen systeem zal vasthouden. Hij laat eerst onderzoeken hoeveel extra donoren zijn eigen plan zou opleveren.

Campagne

Dat onderzoek is binnenkort klaar. Maar Klink brengt het op verzoek van een aantal gezondheidsorganisaties pas naar buiten na een nieuwe campagne voor donororganen die dit najaar begint.

De campagevoerders zijn bang dat een nieuwe discussie over een systeem voor orgaandonatie afbreuk doet aan hun campagne.