DEN HAAG - Van alle Europeanen zijn Nederlanders het meest te spreken over de gezondheidszorg in eigen land. Dat blijkt uit een onderzoek van de Euro Health Consumer Index.

De EHCI is een jaarlijks onderzoek naar de gezondheidszorg in Europa. Het is de tweede maal op rij dat Nederland als eerste eindigt.

In zes categorieën - rechten en voorlichting van de patiënt, e-health, wachttijd voor de behandeling, resultaten, aanbod en dekking van diensten en farmaceutica - behaalt Nederland 875 punten op een totaal van 1000. Denemarken en IJsland eindigen met respectievelijk 819 en 811 punten op de tweede en derde plaats.

Goede weg
De EHCI geeft aan dat Nederland op de goede weg is met de ontwikkeling van de patiëntgerichtheid van de gezondheidszorg. De onderzoekers spreken zelfs over een onbetwiste koppositie in Europa.

Een ander pluspunt is dat Nederland werkt aan het beschikbaar maken van informatie over de gezondheidszorg. Met die gegevens kunnen mensen een bewuste keuze maken als ze zorg nodig hebben. Dit versterkt de positie van de patiënt, bevordert keuzevorming en stimuleert de kwaliteit van de gezondheidszorg.