DEN HAAG - Een broodje gezond is misschien lekker, maar niet per definitie gezond. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. 

De bond testte de broodjes gezond van in totaal 14 ketens en tankstations. Alle onderzochte broodjes gezond bleken te veel zout en in veel gevallen te weinig groente te bevatten. En ook qua calorieën zitten ze aan de hoge kant, met gemiddeld dik 400 kcal per broodje.

Geen enkel broodje scoort qua samenstelling goed of zeer goed. Delifrance en AH To Go voeren de lijst aan, maar komen niet verder dan het eindoordeel 'redelijk'. Onderaan staan de broodjes van C’est du Pain/De Broodzaak en Johma (te koop bij BP). De broodjes zijn niet op smaak beoordeeld.

Gezonde keuze

Om door te gaan voor 'gezonde keuze' moet een broodje minimaal 50 gram groente bevatten. Slechts vier ketens halen dat, Delifrance zelfs ruim met 80 gram groente. Tegelijkertijd komt het broodje gezond van Van Oers (te koop bij Texaco, BP en Shell) met wat tomaat en een verdwaald blaadje sla niet verder dan 9 gram groente.