WAGENINGEN - De hoeveelheid zout in onze voeding kan met 25 procent worden teruggebracht, zonder dat we het verschil proeven.

Een Nederlandse vinding maakt dat mogelijk, zegt professor Rob Hamer, wetenschappelijk directeur van het topinstituut Food and Nutrition, waarin bedrijfsleven, overheid en wetenschappers samenwerken.

Een groep van Nederlandse ondernemingen die voedingsmiddelen maken, heeft patent op de vinding, die naar verwachting breed beschikbaar komt. Dat is van belang omdat de Gezondheidsraad vindt dat de Nederlanders veel te veel zout eten.

De nieuwe technologie is vooral geschikt voor niet-vloeibare producten zoals brood, kaas, worst en snacks en kan in beginsel ook worden toegepast bij suiker en allerlei smaakstoffen.

Geen verschil

Als zout niet gelijkmatig in voeding wordt aangebracht, maar verdeeld wordt over dunne laagjes met meer en minder zout, kan men met minder zout toe zonder het verschil te proeven, aldus Hamer.

Daarvoor is wel nodig dat de voedingsindustrie de productiemethoden aanpast. Hamer verwacht dat de bakkerijen dat als eerste zullen doen.