BILTHOVEN - Ouders van peuters krijgen onvoldoende informatie over het belang van vitamine D. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden.

Kinderen tussen de een en drie jaar krijgen hiervan via zonlicht en voeding onvoldoende binnen. Daarom moeten zij op een andere manier extra vitamine D nemen.

Het is belangrijk dat dit bij een grote groep bekend wordt, benadrukte maandag het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voorlichtingsmateriaal

Het RIVM liet TNO de knelpunten in het gebruik van vitamine D-tabletten en -druppels onderzoeken. Voorlichtingsmateriaal is te onduidelijk, ingewikkeld en tijdrovend.

Hierdoor weten ouders van dit onderwerp te weinig af. Het RIVM pleit voor een landelijke campagne, beter voorlichtingsmateriaal en het vergroten van de kennis van ouders.

Vooral ouders van niet-westerse afkomst zijn onvoldoende op de hoogte van de noodzaak van vitamine D.

Flesvoeding

Alle kinderen van nul tot vier jaar zouden volgens TNO 10 microgram per dag moeten krijgen, met uitzondering van kinderen die flesvoeding krijgen. Het RIVM neemt dit advies over.

De Gezondheidsraad wees vorig jaar ook op de noodzaak van vitamine D voor bepaalde groepen mensen zoals ouderen, mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen of vrouwen die een sluier dragen.

De overheid zou moeten overwegen om de vitamine toe te voegen aan bijvoorbeeld melkproducten en olie.