ALKMAAR - Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) neemt vanaf september als eerste ziekenhuis in Noord-Holland 24 uur per dag patiënten op die een TIA hebben gehad.

Dat maakte het MCA vrijdag bekend.

Een TIA is een voorbijgaande aanval door een ontregelde bloedtoevoer naar de hersenen.

Tot op heden komt een patiënt binnen 24 uur na een TIA via de huisarts voor een dagopname naar de afdeling neurologie.

Direct

Recente wetenschappelijke studies in Engeland en Frankrijk hebben echter uitgewezen dat het beter is dat de patiënt direct wordt opgenomen en dat het onderzoek en de behandeling meteen beginnen. Dat verkleint de kans dat iemand een beroerte krijgt met 80 procent.

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) krijgt een deel van de hersenen tijdelijk te weinig bloed, waardoor sommige hersencellen een moment minder goed of helemaal niet werken.

Uitval

Verschijnselen als uitval van de armen gaan meestal vanzelf over, waardoor mensen geneigd zijn helemaal niet of pas veel later contact op te nemen met de huisarts.

Volgens MCA-neuroloog Majid Aramideh is het heel belangrijk dat patiënten direct de huisarts bellen wanneer zich uitvalsverschijnselen voordoen.

''Ze steken vaak hun kop in het zand, maar een TIA kan een voorbode zijn van een herseninfarct. Ze moeten meteen aan de bel trekken. Als de patiënt direct wordt opgenomen, kunnen we deze aan de monitor koppelen en controleren op hartritmestoornissen.''

Jaarlijks belanden zo'n vijfhonderd mensen met een TIA in het MCA.