ROTTERDAM - Patiënten die met een herseninfarct terechtkomen op de eerste hulp, moeten in een derde van de gevallen te lang wachten op een levensreddende spoedbehandeling.

Dat blijkt uit een onderzoek van het dagblad AD, dat gegevens gebruikte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

In de regel moeten mensen met een beroerte binnen een uur na aankomst in het ziekenhuis een zogeheten trombolyse ondergaan. Hoe langer daarmee wordt gewacht, hoe meer hersenweefsel er afsterft.

Uit het onderzoek blijkt dat jaarlijks zevenhonderd van de tweeduizend patiënten te lang moeten wachten.

Verschillen

De verschillen tussen ziekenhuizen zijn groot, zo blijkt uit de ranking die het AD maakte. Het West Fries Gasthuis in Hoorn scoort het slechtst, omdat daar maar 11 procent van de patiënten binnen een uur een trombolyse krijgt.

Ook twee academische ziekenhuizen scoren slecht, zoals Leids Universitair MC (13 procent) en het VU Medisch Centrum in Amsterdam (28 procent).

Zorgen

De grote verschillen tussen de ziekenhuizen baart hoofdinspecteur Wim Schellekens van de IGZ zorgen.

De richtlijn die deze snelle behandeling voorschrijft is vorig jaar door de neurologen zelf opgesteld.

''Dit is nu een eerste meting waaraan ziekenhuizen kunnen zien hoe ze het doen op dit gebied. Dat moet een prikkeling tot verbetering zijn, want een publicatie in de media vinden ze echt niet leuk'', aldus Schellekens.

Verbeteringen

De ziekenhuizen hebben volgens hem echter wel enige tijd nodig om verbeteringen door te voeren.

''Ze moeten namelijk het zorgproces echt anders gaan organiseren. Zo moeten patiënten direct door de ct-scan en moet de diagnose snel gesteld worden. Dat vraagt om samenwerking tussen onder meer de röntgen, spoedeisende hulp en de neuroloog'', licht de hoofdinspecteur toe.

Dat twee academische ziekenhuizen het zo slecht doen, komt volgens hem mede doordat het proces daar moeilijker is te organiseren. ''Het is complexer omdat deze ziekenhuizen groter en ingewikkelder zijn.''

''Maar er zijn gelukkig ook ziekenhuizen die het wel goed voor elkaar hebben. Dus het kan wel en daarom moeten degenen die slechter scoren het beter gaan doen. Daar gaan we ze ook op wijzen.''

St. Anna Ziekenhuis

In zeker negen ziekenhuizen worden patiënten wel binnen het uur geholpen volgens de nieuwe richtlijn. Het gaat onder andere om het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, MC Alkmaar, Talma Sionsberg in Dokkum, Havenziekenhuis Rotterdam en Waterlandziekenhuis in Purmerend.