MAASTRICHT - Pubers die te weinig slapen, worden dikker dan hun leeftijdgenoten die een goede nachtrust hebben. Weinig slaap kan uiteindelijk leiden tot ernstig overgewicht.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarop Femke Rutters van de Universiteit Maastricht volgende week vrijdag promoveert. Ook pubers met een dikke vader en jongeren met een moeder met vreetbuien lopen meer risico op overgewicht.

Rutters onderzocht een groep kinderen tussen 0 en 17 jaar, die om de vier jaar gevolgd is in de ontwikkeling van hun lichaamsgewicht.

Stress

De wetenschapper vond ook dat stress een groot risico vormt voor de regulatie van het lichaamsgewicht. Anders dan tot nu toe aangenomen ontstaat overgewicht vooral bij mensen die zich regelmatig te buiten gaan aan overeten en die gevoelig zijn voor chronische stress.

Maar mensen krijgen juist eerder last van chronische stress, als ze vreetbuien afwisselen met lijnen. Rutters stelt dat er sprake is van een vicieuze cirkel, die zowel zware pubers als volwassenen in de greep houdt.