WASHINGTON - Popcorn blijkt boordevol gezonde antioxidanten te zitten. Ook ontbijtgranen bevatten een relatief grote hoeveelheid polyfenol, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

''Volgens mij is popcorn gezonde voeding'', aldus scheikundige Joe Vinson van de Universiteit van Scranton dinsdag in Britse media.

Polyfenol zit ook in fruit, groente, chocolade, wijn, thee en koffie. Het beschermt het hart en vermindert de kans op kanker.

Vezels

Eerder werd gedacht dat de vezels in granen en popcorn de gezondheid positief beïnvloeden, maar volgens Vinson speelt de polyfenol een veel grotere rol.

Uit testen van de onderzoekers bleek dat 2,5 procent van het gewicht van de kern van popcorn bestaat uit polyfenol. Dat was meer dan de meeste ontbijtgranen, die tot 0,5 procent komen, en zelfs veel meer dan warme ontbijtproducten zoals pap.

Bewerkt

Volgens Vinson is popcorn zo rijk aan het gezonde stofje omdat het niet bewerkt wordt. ''Het zou het beste zijn om zelf je ontbijt samen te stellen uit granen, noten en gedroogd fruit'', aldus Vinson.

Veel ontbijtproducten zijn zo geproduceerd dat veel polyfenol verloren gaat, aldus de onderzoekers.