BAARN - Sojasaus kan een goed alternatief zijn voor zout. Zo kan het stijgende probleem van overconsumptie van zout via ons voedsel worden teruggedrongen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen, in samenwerking met wetenschappers van Kikkoman Europa, blijkt dat het toevoegen van natuurlijk gebrouwen sojasaus in voedsel goed als zoutvervanger kan dienen.

Door het gebruik van sojasaus kon het zoutgehalte in bijvoorbeeld sladressings en soepen met respectievelijk 50 en 17 procent worden verminderd, zonder de smaak of smaakbeleving te veranderen.

Kant-en-klaar

In Westerse landen wordt per dag gemiddeld 10 à 12 gram zout gegeten in plaats van de aanbevolen 5 à 6 gram zout per dag.  Een te hoge zoutconsumptie veroorzaakt een hoge bloeddruk met als gevolg hart- en vaatziekten.

60 tot 80 procent van de zoutconsumptie komt van voorverpakte producten en kant-en-klaarmaaltijden en wordt niet door mensen zelf aan hun voedsel toegevoegd.